Tridhjetë minuta ushtrime në ditë, mban mjekun më larg

On Wednesday, January 2nd, 2013

Aktiviteti i rregullt fizik ndikon pozitivisht jo vetëm në trupin tuaj por edhe në mendjen tuaj. Kjo është e drejtë. Ushtrimi njëkohësisht përmirëson trupin tuaj fizik, emocional dhe shëndetin tuaj psikologjik. Në fakt, ju e dini se mjekët këshillojnë gjithmon në ushtrime të përditëshme për të pasur një zemër të shëndoshë .Shoqata American Heart (AHA) liston një reduktim në rrezikun e sëmundjeve të zemrës në krye të listës së saj të përditshme dhe  përfitimet fizike të aktivitetit. Ushtrimet përmirësojnë qarkullimin e të gjithë trupit dhe uljen  kolesterolit, duke zvogëluar mundësinë e një sulmi në zemër.AHA e shpall aftësinë e ushtrimit për të luftuar shëndetin. Problemet që po shkatërrojnë të rinjtë e sotëm janë: trashja,tensioni i lartë i gjakut ,niveli i lartë i kolesterolit dhe varfëria. Duke vepruar kështu,ushtrimet parandalojnë kushtet që çojnë në sulme në zemër dhe tru. Në përgjithësi, AHA pohon se ushtrimi redukton rrezikun e dikujt për të vdekur para kohe, por në mënyrë eksplicite përmend një reduktim në sëmundjet e zemrës,diabetin, tensionin e lartë, kancerin e zorrës së trashë, depresionin, ankthin dhe trashjen . Në një artikull me titull Përfitimet psikologjike të ushtrimit tuaj , efektet e favorshme të aktivitetit në shëndetin emocional dhe mendor, në veçanti, artikulli citon këto përparësi psikologjike te ushtrimit:
1) Ushtrimet reduktojnë ndjenjat e ankthit, merakut, vetë-dyshimit dhe pasiguria për të ardhmen;
2)Nivelet më të ulëta të stresit dhe shoqërimin e ankesave fizike, të tilla si dhimbje koke dhe tensioni i muskujve,
3)  Rritja e disponimit;
4) Përmirëson cilësinë e gjumit, dhe
5) Përmirëson vetë pamjen tuaj  dhe ngritjen e  humorit.
Kështu, ndërsa një mollë në ditë është ende këshilla e shëndoshë,kështu  duke ushtruar çdo ditë është mënyra për mbajtjen e mjekut sa më larg.

Tags:
Posted in Fitnes, Shendeti
Displaying No Comments
Have Your Say

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>