Recete e Turshise

On Tuesday, September 20th, 2016

1 kg tranguj (mesatar -Jo shumë te medhenj, jo shumë të vogla)
1 kg speca (bardh apo të kuq)
1kg  karrota te pastruara
1 kokë e madhe e lulelakër
1 kg domate të gjelbër
300g  kripë
300g  sheqer
1 liter  uthull
3 litra ujë
1 qese e vogël  (5g) (Vinobran)
1 qese e vogël (5g) (Konzervans)

Përgatitja:

Specat e kuq i prejmë në dy pjesë dhe largojme farat Ndërsa  specat e bardh mund të ndahen gjithashtu, ose ben pa prerje, në varësi të asaj që dikush e pëlqen.

Karrota mund të jetë prerë në copa të vogla.

Lulelakër mund të jetë prerë në pjes  mesatare.

Trangujt dhe domatet  vendosim në kavanoz qelqi ose bure plastike pa i prere por në qoftë se dikush i pëlqen ato mund ti prejmë në copa të vogla.Kjo nuk ndikon në shijen e ushqimit.

Në kavanozin dhe larë bosh xhami apo një bure plastike (rreth 5-10 litra) ivënë  perimet, duke i kombinuar rresht me rresht, secili nga llojet e ndryshme të perimeve. Kur renditen te gjitha ,mbushim me lëng të përgatitur paraprakisht.

Në një kovë të veçantë plastike perziejm 3 litra ujë, një litër uthull, 300g e kripës, 300g sheqer, një qese të vogël të  (Vinobran) dhe një qese të vogël me pluhur ruajtës (Konzervans). Përzijm të gjithë dhe derisa e tërë përzierje është e bashkuar. Pastaj, derdhim ngadalë në kavanoz ose bure plastike, e mbushur me perime të renditura.Vëmë kapakun e kapakun e kavanozit e  mbyllim mire Nëse uji nuk del në krye,vendos nje pjatë permbi perime ne menyrqe lengu te del permbi ,Lereni ato në dhomat me temperaturë të mesme apo të ftohtë dhe presim 7-10 ditë derisa te jete gati per ti ngrene . Pra, turshia mund të zgjasë me muaj, edhe 18 muaj nën kushte të mira .

Kënaquni!

receta-turshia

 

Posted in Kuzhina
Displaying No Comments
Have Your Say

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>